Travtränare Jenny Lundell

Kärnan - och hjärtat & passionen - i Team Lundell Racings verksamhet har under många år varit den travträningsrörelse som vi byggt upp från en häst och amatörlicens till ett fullödigt tränings- och tävlingsstall med professionell tränarlicens vid Jägersro travbana. 

 

Mycket av vårt hjärta och passion ligger nu hos våra barn under de år de växer upp och tränarrörelsen drivs därför i nuläget i en mindre omfattning.

 

Engagemanget och glöden för de hästar vi väljer att arbeta med är dock lika stor som tidigare.

På denna sida går det att läsa en kortare presentation kring vår hästhållning och det träningsupplägg vi utvecklat genom åren. Den som är intresserad av en djupare presentation är varmt välkommen att kontakta oss. Vi visar gärna runt och berättar. Vi har haft besök från allt från andra tränare inom olika hästsporter, till djurskyddsinspektörer som hållt kurs på vår gård, till spelare som vill se hästarna på nära håll och till Djurens Rätt med flera. Alla är lika välkomna!

       

Den som vill ha löpande information från vårt stall kan prenumerera på vårt nyhetsblad Stallnytt. Första nummret av Stallnytt gavs ut redan 1998 - hette då Från Stallet - och torde därmed vara ett av de första och äldsta elektroniska nyhetsbreven inom travet. I Stallnytt skriver vi om våra hästars starter och lite om vad som händer i stallet. Den som spelade hälften vinnare och hälften plats på våra hästar under det senaste året vi tävlade regelbundet år 2009 fick tillbaka hela 212 procent av satsat belopp!

 

Är du intresserad av en prenumeration av Stallnytt trycker du här och skickar ett kort mail till oss med din mailadress. Berätta gärna lite kort om dig själv och om din roll till hästsporten.

 

En presentation om Jenny och Peter samt mer om Hagalunds Gård kan du läsa här.

 

____________________________________________________________________

 

Ett koncept perfekt för hästar som kan mer

 

Basen för vår tränarrörelse är den träningsanläggning vi byggt upp på Hagalunds Gård. Utgångspunkten har varit att bygga upp en anläggning som utgår från hästens urbehov av att vara en social varelse med ett stort rörelsebehov och en kropp som är anpassad till att i första hand äta stråfoder.

Hos oss lever hästarna i små flockar där de går företrädesvis två och två i stora hagar vilka är byggda så att hästarna även bildar en flockkänsla mellan hagarna. Detta får de flesta hästar att ta fram sin inneboende urkraft och livslust.

 

När hästarnas arbetsdagar är slut släpps de ut i sin naturliga tillvaro (hagarna) och nästa morgon tas de in igen för en ny arbetsdag. Vi har tillsammans med vår grovfoderproducent Skönabäck Säteri tagit fram ett extra kraftigt och näringsrikt hösilage som är speciellt anpassat till att passa hästar som går ute mycket. Hästarna har fri tillgång till detta hösilage och reglerar själva utifrån väder och vind intaget av grovfoder.

 

Genom daglig kontroll över hur hästen äter grovfodret kan vi utläsa mycket kring hästens form och välmående. Vi märker ofta att hästar som kommer hit med olika mat- eller magproblem snabbt blir helt problemfria i detta avseende med hjälp av den stora mängden förstklassigt grovfoder tillsammans med den naturliga hästhållningen.

En andra sak som skiljer oss från den mer traditionella travträningen är vår speciella ridträning. Bland annat rider vi intervaller i brant backe. Ett intervall är inte längre än cirka 120 meter. Men vill man kan man på ett skonsamt sätt ta upp hästen i mycket höga pulser. Slitaget på benen är i princip obefintligt. Snarare blir många knackiga hästar finare i benen av detta. Mycket på grund av att lederna utsätts för varierad rörelse när hästen skrittar ner för backen mellan intervallerna.

Travtränare Jenny Lundell

Under åren har vi utvecklat träningsmöjligheterna på vår egna gård och förfinat våra träningsmetoder. Gården och vårt koncept har då alltmer anpassats till att passa hästar från 3 års ålder och uppåt. Framförallt fungerar vårt koncept mycket bra på hästar man känner inte presterar upp till sitt maximun i traditionell träning. För sådana hästar kan ett miljöbyte till naturlig hästhållning och ridträning ofta vara ett positivt uppvaknande. En del av vår verksamhet har därför varit att tillfälligt ta emot hästar från ett par av landets främsta tränare.

 

När vi får in en häst som är fri från allvarliga skadeproblem så brukar det ta cirka tre till fyra månader för hästen att anpassas till vår ridträning och bli startklar. Första två månaderna är det stort fokus på ridträningen. De flesta nya hästar orkar muskelmässigt inte med mer än ett fåtal intervaller uppför backen i långsamt trav. Efter cirka två månader klarar de av att gå för fullt i backen och efter ytterligare en till två månader så brukar hästarna vara pigga, starka och fulla av livsglädje - korta tuffa intervaller under sadel är nytt för hästarna och väcker slumrande livsandar till fullt liv!

 

Hagalunds Gård är basen för verksamheten. Men utöver vår egna gård så hyr vi stall inne på Jägersro travbana och har därmed även tillgång till alla de träningsfacilliteter som hör till Jägersro. Dessutom har vi en träningsfilial på Lutfi Kolgjinis fantastiska träningsanläggning Lottentorp dit vi bara har cirka 10 minuters resa med bil.


___________________________________________________________________